Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
Újra nyitva a Canis Maior Csillagvizsgáló és Nap obszervatórium
2011. március 26.
Megváltozott nyitvatartási időponttal várjuk a csillagászat iránt érdeklődőket, immár nappal is. Célpont, központi csillagunk, a Nap.

Nap mint nap hallani a TV, rádió adásaiban, hogy katasztrófa éri Földünket a világűrből,

 vagy két nap lesz látható a közeljövőben…, vagy  óriási napkitörések zajlanak a napon, …vagy  ezt meg azt jósolja egy ősi kalendárium, vagy akár Nostradamus…

Az újságok, a média előszeretettel használ olyan eszközöket: jóslatokat, babonákat, áltudományos nézeteket,  melyek  tartalmilag nem egészen helytállóak, de biztosan felkeltik a nézők, hallgatók, olvasók figyelmét.

Az ország csillagászattal foglalkozó hivatásos, vagy amatőr intézményei feladatuknak tekintik a lakosság, de főleg a gyerekek szakszerű, tudományos igényű tájékoztatását, a médiákban hallott tudományos és áltudományos közlemények magyarázatát, hogy ne a tévhitek, hamis adatok és félremagyarázások terjedjenek.

A Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület (NAE) az országban egyedülállóan két csillagdát is üzemeltet:

- a nemrég felavatott becsehelyi Kis-hegyi „Canis Minor Obszervatóriumot” az éjszakai égbolt látványosságainak bemutatására,

- a néhai Úttörőház udvarán álló „Canis Maior Csillagvizsgálót és Napobszervatóriumot”, pedig csak a Nap, a legközelebbi csillag bemutatására fogunk átalakítani és a délelőtti órákban tarjuk nyitva.

 Szeretnénk elérni, hogy minél többen láthassák saját szemükkel azokat az égi jelenségeket, amiket a hír felkapott, elmondjuk a rá vonatkozó tudományos ismereteket.

Speciális eszközöket fogunk majd bemutatni a Nap - mint csillag - felszíni és felszín alatti rétegeinek megfigyelésére, a napfoltok életére, szerkezetére, működésének okaira. Magyarországon csak két helyen működik speciális napfizikai obszervatórium, mindkettő az ország keleti felén: Debrecenben és Gyulán. Egyesületünk a Dunántúlon is szeretné elérhetővé tenni ezt a különleges megfigyelési, bemutatási technikát, és megteremteni ennek a kultúráját is. Szeretnénk nap-spektroszkópiát bemutató előadást is szervezni, melyet a középiskolás korosztálynak szánunk. Nagykanizsa egyetemvárosi címéhez méltó kulturális hátteret kínál a látogató közönségnek a NAE tagsága.

 

Április hónaptól kezdve a nagykanizsai Canis Maior Csillagvizsgáló és Napobszervatórium,  

minden héten, kedden 10-12 óráig

várja az érdeklődőket.


Természetesen csak derült idő esetén. Ettől eltérő időpontokra, az alább megadott telefonos elérhetőségeken keressenek bennünket!

 

A becsehelyi Canis Minor Obszervatórium pedig

minden héten szombaton 21:30-tól

várja a látogatókat, szintén csak derült idő esetén.

 

Rendszeres tájékoztatót a nyitvatartásról honlapunkon találnak: http://www.nae.hu

 

Elérhetőségeink:

Vilmos Mihály +36 30 8191-348

Gazdag Attila  +36 30 3050-794

Perkó Zsolt     +36 30 2711-567

 

 

A mielőbbi találkozás reményében!

 

Üdvözlettel!

 

Gazdag Attila

elnök
Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. április 26.
Napkelte: 04:48
Napnyugta: 18:51
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés