Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
Az első naprajz H-alfában
2011. június 07.
Bognár Tamás amatőrcsillagász beszámolója
Ma teljesült a régi álmom. Napot észleltem és rajzoltam H alfa tartományban. :)
Mi is történt? A helyszín a Canis Maior Csillagvizsgáló és Nap obszervatórium Nagykanizsa. Vilmos Mihállyal közösen észleltünk. Sajnos az észlelés inkább szakmai konzultáció volt. Tekintettel, az erősen felhős égre, és a rövid gyakran 1-2 percre előbukkanó Napra. Elég lelkesek voltunk ahhoz, hogy a felhők ne vegyék el a kedvünket. A Coronado PST használata és lelkivilága számomra ismeretlen volt. Így a használható égablakok első fele a távcsővel való ismerkedéssel ment el. Utána Misi segítő ötleteivel már érdemben tudtam, ha csak rövid időszeletekben, Napot észlelni. Az észlelés során rajzoltam. Fekete lapra , vörös pasztel krétával elkészített napkorongra (gyorsan pár mozdulattal elkészíthető a napkorong, a használt eszközök egy olyan napkorongot eredményeztek, ami hasonlított a granulált felszínű napra.)
Misi volt aki elsőre kiszúrta a nyugati oldalon található igen látványos szerkezetű napkitörést. Míg én a keleti oldalon lévő kisebb, de intenzívebbeket szúrtam ki . Sajnos az időjárás nem tette lehetővé, hogy a teljes rajz elkészüljön. A napkorong peremén észlelhető napkitöréseket sikerült észlelni. A felszí végig észlelésére nem volt idő. Ezért ez csak részlegesen lett lerajzolva. A rajz kb 1,5 óra összterméke. Ennyit engedtek a felhők.  Közös észlelés után sikerült összeraknom egy digitális sablont a H alfa tartományban rajzoláshoz. Így a távcső mellett elkészül fekete lapra, pasztellel és színes ceruzával rajz. Míg később ez a rajz alapján egy számítógépes rajz.

A közös észlelés eredménye a fenti kép

Az eddigiek alapján, ha az időjárás is engedni fogja, akkor sok teljes korong és napkitörés rajz (terveim szerint animáció) fog készülni a nagykanizsai Canis Maior Csillagvizsgáló és Nap obszervatóriumban. Így ezt a képet (ami nem teljes) tekintsétek egy nagy rajzsorozat első tagjának. A technikát és a módszert  még tökéletesítjük. Az észlelés után, Misi és én is tele voltunk ötletekkel, amivel a következő észlelést, rajzolást jobbá tudjuk tenni.

Köszönet a rajzért Vilmos Mihálynak és a NAE csapatának ! :)
Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. április 23.
Napkelte: 04:53
Napnyugta: 18:47
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés