Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
A hét csillagászati képe
2010. november 28.
A Magyar Csillagászati Egyesület hírportálján a "hét csillagászati képe" volt. Gazdag Attila fotója a Canis Minor Obszervatóriumban készült.

Az alábbi cikk a http://hirek.csillagaszat.hu/a_het_csillagaszati_kepe/20101128-hetkepe.html oldalon jelent meg.

Beköszöntött a tél az ország legújabb közösségi csillagvizsgálójában, a becsehelyi Canis Minor Obszervatóriumban.

Dolgozik Nagykanizsán egy csapat, mely igazán imponáló eredményeket mondhat magáénak. A Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület az ország egyetlen civil szerveződése, mely két csillagvizsgálót is üzemeltet. Az 1981-ben alapított Canis Maior csillagdát 2007-ben hozták helyre, és azóta is rendszeres bemutatókat tartanak itt. (A csillagda a Nagy Kutya nevet kapta a latin Canis Maior és a magyar Nagykanizsa hangzásának hasonlósága miatt.)

A Canis Maior "fiókcsillagdáját", a Canis Minort (Kis Kutya) szeptember 25-én avatták. Az egyesületnek valójában ez a fő obszervatóriuma, hiszen nem csak ideális helyszínen épült (sötét égbolt, tökéletes körpanoráma), de maga a létesítmény sokkal nagyobb, akárcsak a benne elhelyezett távcső. Míg a kanizsai csillagvizsgálóban egy kicsi, 15 cm-es tükrös távcső a főműszer, addig Becsehelyen egy komoly, 40 cm-es Schmidt-Cassegrain kapott helyet!

A hat évi munkával létrehozott csillagvizsgálóban komoly észlelőmunka folyik, ráadásul az egyesület tagjai most is tele vannak ötlettel. Példa erre a fillérekből megvalósított teljeségbolt-kamera, melynek leírását a Meteor 2010/12. számában fogjuk közölni.

Szöveg: Mizser Attila

Kapcsolódó linkek:
A hét csillagászati képe
Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. április 18.
Napkelte: 05:02
Napnyugta: 18:40
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés