Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
Merkúr-átvonulás
2016. május 09.
A jeles égi esemény alkalmából egyesületünk távcsöves bemutatót tartott Nagykanizsán az Erzsébet téren
Május 9-én helyi idő szerint 13:12 perckor a Naphoz legközelebb keringő bolygó a Merkúr, a Földről nézve belépett a Nap korongja elé. Már vártuk ezt a napot és drukkoltunk, hogy nehogy felhős legyen. Hát az időjárási előrejelzések, biztatóak voltak meg, nem is. Magyarország területe felett a műhold felvételek alapján kevés felhő volt és ez bizakodással töltött el bennünket. Aztán dél körül sápadtabb lett a Nap fénye, és felhők jelentek meg Nagykanizsa egén.


Így egy kicsit izgalmasabbnak nézett ki, az esemény észlelése és bemutatása, de bíztunk benne, hogy amilyen gyorsan "ide nőttek" ugyanolyan gyorsan el is fognak tűnni. Szerencsére 10 perccel a belépés előtt úgy oszlottak el a felhők, hogy a Napot csak nagy ritkán takarták el. Így a belépés pillanatait a Canis Maior Napobszervatóriumban található Coronado H-Alfa távcsővel sikerült megörőkítenünk. A belépési pont közvetlen közelében még egy szép protuberancia is látható volt.


Az Erzsébet téren is sokan vártak bennünket, hogy megtekintsék a jelenséget. Nagyon sok iskolás is volt köztük. Szerencsére most nem alakult ki pánikhangulat, és nem zárták be a gyerekeket a tantermekbe, nehogy megvakuljanak, mint tették ezt a 2015. március 20-i részleges napfogyatkozás alkalmával. Pedig most sokkal kevesebbet takart ki a Merkúr a napkorongból, mint tavaly a Hold. 
Felállítottuk a távcsövünket és "üzembe helyeztük" az egyesület új szerzeményét egy Herschel-prizmát, aminek segítségével, biztonságosan megfigyelhető a Nap, a saját fényében. A téren felállításra került egy 1:1,850 milliárd méretarányú naprendszer modell is, melyet Gazdag Attila egyesületünk elnöke készített el. A Napot egy 75cm átmérőjű labda képviselte, a tőle 31,2 méterre keringő Merkúrt pedig egy 2.6 mm átmérőjű golyócska. Aztán őt követte a Vénusz (6.5mm) és Föld-Hold (6.8mm és 1.8mm) páros.
A távcsőben nagyon szépen látszott a Merkúr határozott kontúros fekete korongja, egy nagyobb napfolt csoport társaságában. Sajnos volt egy majd másfél órás "mosolyszünet", amikor a felhők úgy döntöttek, hogy nem mozdulnak a Nap elől, és ezt még egy kisebb futó záporral is fűszerezték. A fiatolok közt voltak, akik a mobiltelefonjukon futó applikáció segítségével is követték a Merkúr útját, illetve voltak akik megpróbálták lefényképezni a távcső segítségével a jelenséget. A mellékelt képet Furján Barnabás készítette saját mobil telefonjával, a segítségünkkel.


Aztán délután 4 óra felé végre odébb vánszorogtak, és egészen addig követni lehetett a Merkúr útját, amig a Nap el nem tűnt a környező házak mögött. Ezzel egy időben sajnos észak-nyugatról megérkezett a közeledő front zárt felhőzete, ami a tervezett esti Hold és Jupiter bemutatónkat végképp meghiusította. 
Összeségében jól sikerült a rendezvény. Mindenki egy nagyszerű élménnyel a zsebében, elégedetten távozhatott az Erzsébet térről.

Itt szeretnénk köszönetet mondani a rendezvény lebonyolításában, a szemléltető eszközök elkészítésében, a jelenség megörökítésében, bemutatásában, a H-alfa képek utófeldolgozásában résztvevő tagjainknak Bognár Tamásnak, Gazdag Attilának, Perkó Zsoltnak és Vilmos Mihálynak a munkájukat.

Animáció a belépés első 10 percéről. 


Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. április 19.
Napkelte: 05:00
Napnyugta: 18:41
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés