Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
Részleges napfogyatkozás - 2015. március 20.
2015. március 20.
Hazánkból ismét részleges napfogyatkozás volt megfigyelhető
A Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület az Erzsébet téren tartott bemutatót az érdeklődőknek. A részleges napfogyatkozás Nagykanizsáról nézve 09:35-kor kezdődött és 11:55-kor ért véget. A közel 60%-os maximumot 10:44-kor érte el. A téren már 8:30-kor elkezdtük a távcsövek és egyéb műszerek kipakolását, hogy minden rendben menjen a bemutatón. Két lencsés távcsövet egy 104/1000-est és egy 120/1000-est napszűrő fóliával felszerelve raktunk ki a tér közepére. Egy harmadik lencsés távcsővel egy fehér lapra vetítettük ki a nap képét, így azt egy időben többen is nézhették. Kivetítésre még egy Astromedia gyártmányú kartonból készült, egy lencséből és tükörből álló napkivetítőt is hadrendbe állítottunk. Érdekességként egy a camera obscura elvén működő, számítógépes merevlemez meghajtó egyik tányérját tükörként használva a kb 50 méterre lévő Erzsébet szobor talapzatánál elhelyezett vetítővászonra is kivetítettük a Nap képét. Egy fotóálványra pedig egy DVD lemezből készült spektroszkópot raktunk ki, amiben meg lehetett tekinteni a Nap színképét. A jelenség időtartama alatt folyamatosan jöttek az érdeklődők, mindig sokan voltak a távcsövek és az eszközök körül. Számukat nehéz megbecsülni, mert egy időben kb 50-60 fő volt a téren és folyamatosan cserélődtek a jelenség két és fél órája alatt. Óvatos becslés alapján kb. 1500 embernek sikerült bemutatni a napfogyatkozást. Volt aki napfogyatkozás néző szemüveget is hozott magával, vagy hegesztő pajzsot és azon keresztül figyelte a fogyatkozást. A médiák is képviseltették magukat az írott sajtó részéről a Zalai Hírlap és Kanizsa újság riporterei, valamint a Kanizsa TV és az RTL Klub stábjai tudósítottak az eseményről. A Canis Maior Napobszervatóriumban is vártuk az érdeklődőket, ahol a H-alfa távcsőben figyelhették meg a fogyatkozást. A bemutatot az egyesület tagjai segítették. 
Név szerint: Gazdagné Simon Mónika, Perkóné Kránicz Erzsébet, Perkó Tímea, Gazdag Attila, Perkó Zsolt, Bognár Tamás és Vilmos Mihály.


Sajnos az iskolákból kevesen jöttek. Csak az egyik közeli gimnáziumból érkezett több osztály. Nem értettük miért ,mert minden iskolát értesítettünk e-mailben a lehetőségről. Csak este értesültünk a híradókból és egyéb forrásokból, hogy sok iskolában és óvodában túlzásba vitték az óvatosságot és gyakorlatilag bezárták a lesötétített termekbe a gyerekeket, és ezzel megfosztották őket egy hazánkból ritkán látható természeti jelenség látványától.  Nem is akartuk elhinni, hogy a XXI. században ilyen megtörténhet a művelt és felvilágosult Európában. Annak okait itt most nem feszegetnénk, hogy az intézmény vezetők miért és minek hatására döntöttek úgy ahogy, de mérhetetlenül elszomorítónak tartjuk a történteket. 




Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. április 20.
Napkelte: 04:58
Napnyugta: 18:43
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés