Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
Ponori Thewrewk Aurél a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület vendége volt egy napra!
2013. április 27.
A 92 éves Aurél bácsi vendégünk volt egy délutánra!
1934-ben került Nagykanizsára, az itteni bentlakásos piarista gimnáziumba, és itt érettségizett 1939-ben
2013. április 27-én a városnapi rendezvények estéjén a Hevesi Sándor Művelődési Központban megrendezett hagyományos ünnepi közgyűlésen számos jeles személyiség kapott elismerést, köztük Ponori Thewrewk Aurél csillagász Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere emlékplakettet kapott. Ezen apropóból érkezett hozzánk Aurél bácsi és fia Ajtony, kiket a NAE két tagja Vilmos Mihály és Gazdag Attila, valamint a város egyik kulturális felelőse Papp János, 11 órától az esti díjátadóig számtalan izgalmas helyszínre elkísért!
11-órakor érkezett a nagykanizsai vasútállomásra Aurél bácsi és fia. Vilmos Misi tagtársunk szinte suttyóként várta velünk a peronon csillagász barátját. Gyors bemutatkozást követően, a nagykanizsai Piarista iskolába vezetett utunk, ahol is Aurél bá egy csillagászati órát tartott a gimnazista diákoknak az ürkutatásról. Úgy szalad fel a lépcsőkön kapaszkodás nélkül, hogy győztünk utána lihegni. Két emelet közt szemügyre vettük az egykoron végzett diákok tablóképét. Sajnálatos módon a 39-es év hiányzott, de erre Aurél csak annyit mondott mosolyogva: - Nekem az is megvan!
Egyik tanárát fényképezte egy tablón, s mondta, hogy Ajtonynak hívta állandóan. Szóvá tette, hogy van neki becsületes neve, hívja úgy, erre a tanár kifejtette, hogy az Aurél név jelentése arany-os, melyet régi magyarjaink Ajtonynak hívtak. Erre Aurél azt mondta: - Én már Aurél maradok, de ha lesz egy fiam azt ígérem Ajtonynak fogják hívni! Mint elmondta az unokának is Ajtony a neve.
A piaristáknál egy menzás ebédet követően, egy újabb felejthetetlen sztorit osztott meg velünk csillagász barátunk, aki elmondta, hogy mikor még itt tanult 1936-ban egy földrengés keltett riadalmat. Kirohant az udvarra, és a portáshoz rohant, ahol épp a gondnok Feri bácsi a lábát mosta egy lavorban. Megkérdezte, hogy emlékszik-e, hogy merre mozgott a víz a lavorban, hogy a rengés irányát meg lehessen határozni.
A piarista intézményt elhagyva elindultunk becsehelyre a Canis Minor Obszervatóriumhoz, ahol már a Kanizsa TV stábja várta vendégünket. Aurél bácsi kíváncsian sietett be a csillagda ajtaján, ahol lelkesen szemügyre vett mindent. A 40cm-es teleszkóp és a letolható tetős csillagda teljesen rabul ejtette. Az egyesület nevében megajándékoztuk egy-egy félhold fényképpel, amit a csillagda főműszerével készítettünk. A becsehelyi Canis Minort a nagykanizsai Canis Major Nap-obszervatórium követte. Itt megszemléltük a műszerparkot, a fiatalos megjelenésű 30 éves csillagvizsgálóban, valamit egy-két napkitörést az átalakított PST-vel készített legutóbbi videó felvételeken. Az autóhoz érve, Aurél bácsi közelgő születésnapja alkalmából az egyesület nevében átadásra került az Univerzum egyik palackba zárt gyöngyszeme egy Gazdag-féle „Magyar fügepálinka”!
A csillagdalátogatásokat napóravizit követte, a város két napórájának alapos megfigyelésével. Miután jól kinapoztuk magunkat, igazi kultikus élmény következett! Borkóstolás a Cserfő-hegyi Antal pincénél, Nagy Lajos borász barátunk közreműködésével, aki a régi főfás prés társaságában, felejthetetlen borokkal várta a szomjas csapatot. Nem rettentünk meg a kihívásoktól, jól végigkóstoltuk a palettát.
Estére járt, közelgett a találkozó időpontja, ezért visszautaztunk a városba a Hevesi Sándor Művelődési Központhoz, ahol elbúcsúztunk Aurél bácsitól és fiától. Nagy öröm volt számunka a találkozás!


Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. április 24.
Napkelte: 04:51
Napnyugta: 18:48
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés