Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
Találkozók, rendezvények
2014. augusztus. 03.
A Magyar Csillagászati Egyesület idén is megrendezte a tarjáni Meteor Távcsöves Találkozót. Egyesületünket Gazdag Attila, Rácz Zoltán, Perkó Tímea, Perkóné Kránicz Erzsébet és Perkó Zsolt képviselte. A tábor kapujában lévő regisztrációs sátornál megkaptuk a kitűzőinket, karszalagjainkat, kaja jegyeinket, a tervezett programok listáját és egy kérdőívet. A kérdőív egy szociológiai tanulmányhoz készült, mely bennünket amatőrcsillagászokat fog majd kielemezni. Elfoglaltuk helyeinket a kőházban illetve felállítottuk sátrainkat, majd körbejártuk a területet, hogy köszöntsük az egy éve nem látott ismerőseinket. Majd vacsora, esti program és reménykedtünk, hogy derült lesz az éjszaka. Aki tehette kirakta a távcsövét az észlelőrétre és a sötétedés beálltával elkezdtük a közös észlelést, fotózást.
Sajnos éjjel két óra körül beborult, így elmentünk aludni, hogy másnapra is jusson egy kis energia. Pénteken és szombaton nappal ki-ki részt vett a neki tetsző előadásokon, vagy elindult túrázni a környéken lévő barlanghoz. Tőlünk Attila, Zoli, és Timi a közeli légvonalban kb. 2km-re lévő barlanghoz indultak. A GPS szerint 8 km volt oda-vissza a túra. Természetesen a legmelegebb déli időszakban tették meg mindezt! :-) Had égjen a zsír! :-) A barlanghoz érve egy kísérletre is sor került. Attila a "lézerkardját" a tábor felé irányozta, kíváncsiak voltunk, hogy nappali fénynél ilyen távolságból látszik-e belőle valami? A mellékelt videók szerint a válasz "igen".



A péntek este volt a legjobb észlelés szempontjából, igaz éjfél után teljesen beborult, de amilyen gyorsan történ olyan gyorsan ki is tisztult. Sajnos ez sokakat elijesztett és elmentek aludni, pedig ha ébren maradtak volna... Szombaton napközben a már hagyományosnak mondható "mutasd meg a távcsöved", "asztrobazár" és "csoportkép" eseményei zajlottak. A szombat éjszaka is hasonlóan zajlott le, viszont valamivel párásabb volt az ég. Ez az éjszaka viszont más volt mint a többi. Az egyik sátor környékén, ahol a gravitáció valami folytán több pálinkát vonzott össze, a nemes nedű hatására megalakult, a "Két szöcske van a sátorba asztrometál" zenekar. Első ténykedésük a dal szerzés volt, hiszen saját dalok nélkül mit sem ér egy zenekar. Ezen tevékenységet, nem hiszem, hogy lett volna a táborban olyan, aki ne hallotta volna. Majd felhangzott az "1, 2, 3 ... De szép volt" csatakiáltás. Hányszor is? 1,2,3..234,.. 936! Kb. ennyiszer. :-)
Majd koncert körútra indult a zenekar, és a réten minden egyes távcsőnél koncertet adtak, aminek egy kupica pálinka elfogyasztásával lehetett véget vetni. Hiszen a készleteknek a tábor végére el kellett fogyni! :-) A koncert körút végét a hajnali 3-kor felhangzó utolsó "1-2-3 De szép volt" jelezte.

Vasárnap a reggeli elfogyasztás után mindenki elkezdte a pakolást, sátor bontást, búcsúzkodást, hiszen véget ért az ide tábor! Szép volt, jó volt, egy év múlva újra itt találkozunk.
Csoport kép.
  
Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. április 18.
Napkelte: 05:02
Napnyugta: 18:40
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés