Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
Bemutatók
2014. május. 10.
Nagykanizsán már pénteken egy spontán távcsöves bemutatóval kezdtünk az Erzsébet téren, reklámozva a szombati becsehelyi távcsöves bemutatót. Az első 10 fős fiatalokból álló csoport épp buliba tartottak, de azért sikerült őket rávenni, hogy nézzék meg a Holdat és nagyon tetszett nekik. A következő két nézelődő egy kínai pár volt, majd két végzős gimnazista lány jött, akik közül az egyik tengerbiológusnak készül. A Holdat, Jupitert és Marsot nézték meg. Majd ismét a távol kelet képviseltette magát, három nagyon vidám hölgy képében. A "where are you from?" kérdésre valami nagyon érdekes angol kiejtéssel válaszoltak, amit nem értettünk. Majd előadták a "gangnam style"-t, amiből persze, hogy beugrott hogy a megfejtés Dél-Korea. Kb egy félórás koreai nyelvleckében lehetett részünk. Megtanulhattuk a bolygót neveit koreaiul, amit persze nem tudtunk megjegyezni, de még elismételni sem. :-)) Legjobban akkor szórakoztunk, amikor elkezdték megtippeltetni velünk, hogy hány évesnek is néznek ki. Nagyon boldogok voltak, és hatalmas hajbókolás közepette köszönték meg, hogy 15-20 évvel kevesebbet tippeltünk. Szóval létszámát tekintve csekély volt az érdeklődés de a résztvevők, annál jobban érezték magukat.



Másnap 20:30-tól vártuk Becsehelyen a Canis Minor Obszervatóriumban az érdeklődőket. Röpke negyed óra alatt 30-40 érdeklődő jelent meg a helyszínen és a távcső mellett, feszegetve az obszervatórium felső szintjének kapacitását. A felhőzettel szerencsénk volt, mert a Holdat, Jupitert, Marsot, Szaturnuszt is sikerült megmutatnunk. A vékony fátyol felhőzetet azonban 22 óra környékén felváltotta az északnyugat felől érkező vastag felhőzet, ami sajnos véget vetett a bemutatónknak.
Ennek ellenére mindenki hatalmas élményekkel feltöltődve távozott, és minket is jó érzéssel töltött el, hogy ismét sikerült egy kis szeletet átadni az égbolt szépségeiből!


Perkó Zsolt
Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. április 23.
Napkelte: 04:53
Napnyugta: 18:47
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés