Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
A Canis Minor csillagda története, események
2014. július. 20.
Immár negyedik alkalommal rendezte meg a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület és a Kis-hegyi Csillagvizsgálóért Alapítvány a becsehelyi Canis Minor Obszervatórium tövében a csillagász tábort gyermekek részére. Idén 24 fő általános és középiskolás korú gyerek sátrazott a Kis-hegy tetején lévő területen július 20 és 23 között. Az első nap délután érkeztek a résztvevők a szülőkkel, akik segítettek a sátrak felállításában. A vacsora elfogyasztása után a sötétség beálltával, mivel derült volt máris alkalmuk nyílt a távcsőbe tekinteni mindenkinek. Az égen látható objektumok minden típusát végig néztük. Megnéztük az éppen látható bolygókat (Mars és Szaturnusz), planetáris ködöket (M57- Gyűrűs köd, M27 - Dumbell avagy almacsutka köd), gömbhalmazokat (M13, M92) galaxisokat (M31, M110, M32, M81, M82), kettős csillagokat (Albireo, Alcor-Mizar), valamint egy lézer pointer segítségével a csillagképek kerültek ismertetésre. Persze elhangzottak teljesíthetetlen kérések is, mint pl. "nézzünk megy egy fekete lyukat". Az éppen nem a távcsőnél lévők a tábortűz előkészítésével foglalatoskodtak. Másnap délelőtt Vilmos Mihály tartott egy előadást a gyerekeknek ezúttal nem csillagászatból, hanem az elektronika témaköréből merített, és az általa készített kísérleti eszközökkel számos egyszerűbb kapcsolást mutatott be. Az előadás után egy totót kellett mindenkinek kitölteni, az előadáson elhangzottakból. A legjobbak jutalomban részesültek. A délutáni program egy gyalogtúra volt a közeli kistolmácsi tóhoz, ahonnan egy kellemes fürdőzés után tértünk vissza. A túra távja majd 9km volt. Este szerencsére megint derült volt az ég, így ismét lehetett távcsövezni. Kedden délelőtt Perkó Zsolt tartott előadást kozponti égitestünkről a Napról, amit szintén egy totó követett. 4db 13+1 találatos megoldás született. Sajnos a délutánra tervezett strandolást le kellett mondani, mert időközben eleredt az eső. A két esőt követő szünetben a szomszédban lévő kiwi ültetvényt mutatta meg a gyerekeknek az egyik tulajdonos Harcz Endre. Ezt követően kisebb pihenő után pedig számháború zajlott. Estére megint csak kiderült az ég, és ez már a harmadik éjszaka volt, hogy lehetett kémlelni az égboltot. Azonban hajnal tájban masszív esőzés kezdődött. Így egy-két sátor lakóit felmenekítettük a csillagdába, ill. a szomszédok által az ilyen esetekre felajánlott pincékben húzták meg magukat az éjszaka további részében. Reggel aztán elállt az eső és kisütött a nap. Délelőtt Gazdag Mónika tartott előadást a táborlakóknak a Merkúrról. Majd a Kanizsa TV stábja is megjelent és a Restart magazin számára forgatott a táborról egy riportot.



A délután már a készülődés jegyében zajlott. Mindenki szárítgatta az éjjel elázott holmijait, és készülődött a táborzárásra. Úgy gondoljuk, hogy jól sikerült ez a négy nap és mindenki jól érezte magát. Többen már most megígérték, hogy jövőre is szívesen eljönnének.
Ezúton szeretnénk megköszönni a tábor lebonyolításában hatalmas részt vállaló Gazdagné Simon Mónika és Gazdag Attila munkáját, valamint két segítőjük Sümegi Kitti és Goór Violetta ténykedését, akik mindenben a táborozók segítségére voltak.

Továbbá köszönjük a három előadónak Gazdag Mónikának, Vilmos Mihálynak és Perkó Zsoltnak az előadásokat!
Valamint köszönet illeti azokat a hegyi szomszédainkat, akik felajánlották pincéiket rossz idő esetére, helyet biztosítottak az étkezések, előadások, közösségi programok lebonyolításához!
   
Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. április 20.
Napkelte: 04:58
Napnyugta: 18:43
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés