Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
A Canis Minor csillagda története, események
2014. június. 21.
A Magyar Csillagászati Egyesület 2014. június 21-én, szombaton negyedik alkalommal rendezte meg a Napészlelők találkozóját a Polaris Csillagvizsgálóban. Az ország különböző pontjairól kb. 30 fő vett részt a találkozón. Egyesületünket Vilmos Mihály és Perkó Zsolt képviselte. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, hiszen bőven volt alkalmunk kipróbálni a Polaris teraszán felállított különféle naptávcsöveket. Fehér fényben H-alfában nézhettük meg Napunkat. Napfoltok, filamentek és protuberanciák látványa kényeztette a jelenlévő napészlelőket. Természetesen előadások is voltak.

Molnár Péter: "Úton-útfélen Nap" címmel a Nebrai korongról tartott egy nagyon érdekes beszámolót. A szünetben csoportkép készült éppen a nyári napforduló időpontjában. Majd Áldott Gábor "Fényi Gyula spektroszkópja" címmel egy nagyon lenyűgöző előadást tartott a kalocsai Haynald Obszervatóriumban tevékenykedő Fényi Gyula jezsuita szerzetes, Európában is elismert munkásságáról, melyet a napészlelés terén végzett mintegy 3 évtizeden keresztül.
Aztán Hannák Judit számolt be a Naprovat tevékenységéről, majd egy rövid szünet után Nagy Olivér: "Szolárgráfok - Indul a 2014-es akció" címmel tartott egy lendületes előadást a szlárgráfokról, készítési módjaikról. Országosan aznap mintegy 300 db került belőlük kihelyezésre, melyből egyesületünk 2 db-ot helyezett ki. Egyet a Canis Minor Obszervatóriumnál, egyet pedig Nagykanizsán.
 
Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. április 20.
Napkelte: 04:58
Napnyugta: 18:43
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés