Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
A Canis Minor csillagda története, események
2012. október. 27.
2012. október 27-ére egy "Utazó planetáriumot" és annak műsorát hoztuk el Nagykanizsára a Hevesi Sándor Művelődési Központba. Ilyen planetárium most először járt Nagykanizsán, de megkockáztatom, a hogy a régióban is. A planetárium három korosztály részére tudott műsort kínálni. Óvodásoknak és kisiskolásoknak, felső tagozatos és középiskolás korosztálynak, valamint felnőtteknek.

Az egyesületünk minden résztvevő számára átadott a "Gaía" minikönyvekből" egy-egy példányt, de aki akart azt vihetett többet is. Ez egy 8 oldalas zsebkönyv méretű kiadvány 5 féléből lehetett válogatni:
- Mindent amit a Gaiaról tudni érdemes
- Bolygók keresése
- Az asztrometria története
- Otthonunk a tejútrendszer
- Az Univerzum meséi
Összesen 12 teltházas előadást tartottunk. Két előadáson óvodások, 4 előadáson általános iskolai, 2 előadáson pedig gimnáziumi osztályok vettek részt. Négy előadást pedig a családok és felnőtt érdeklődők töltöttek meg.
A planetárium mellett egy kiállítás is volt. A tablókon az egyesületünk által üzemeltetett két csillagvizsgálóról voltak információk illetve a két obszervatóriumban készült asztrofotók voltak megtekinthetők,valamint Holdunk domborzati viszonyait lehetett egy színes poszteren tanulmányozni. A tárlókban csillagászati és űreszközök makettjei voltak megtekinthetők. Az egyik tárlóban látható volt Galileo Galilei távcsövének replikája, amellyel felfedezte a Jupiter holdjait, a Hubble űrtávcső, az űrrepülő, és a Progresz teherűrhajó makettje. A másik tárlóban pedig különféle napórák működését szemléltető papír makett voltak láthatóak. Látható volt még egy 1957-es kiadású csillagatlasz ill. a planetárium működését bemutató könyvek is.
Egy vetélkedőt is rendeztünk a látogatók részére "Asztrototó" formájában. Ezen 13+1 kérdésre kellett válaszolni a csillagászat témaköréből. A helyes megfejtők között 3 db csillagászati témájú könyvet fogunk kisorsolni és a nyertesek részére eljuttatni. A sorsolás eredményéről a honlapunkon fogunk tájékoztatást adni.
Az eseményről beszámolt a Kanizsa TV, a Zalai Hírlap, és a Magyar Rádió Győri regionális adója.
Ezúton szeretnénk megköszönni Nagykanizsa Megyei Jogú Város pályázati támogatását, valamint a Hevesi Sándor Művelődési Központ közreműködését!
   
Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. április 16.
Napkelte: 05:05
Napnyugta: 18:37
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés