Székhely: 8800 Nagykanizsa Irtás u. 1.  *   Telefon: +36-30-305-0794 +36-30-7577-399  *   email:
Holdfényes megfigyelő este - 2014.03.12
2014. október 28.
Bognár Tamás tagtársunk beszámolója

Csurgón a Csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumban már hosszú évek óta működik lelkes diákok és tanáruk, Viola Ernő vezetésével Csillagász szakkör.

A szakkörrel pár éve kerültem szakmai kapcsolatba. A közös távcsöves észleléseket hosszú ideje tervezzük Viola Ernővel. Azt már sikerült tapasztalnunk, hogy nem is olyan egyszerű dolog, tanítási időben a kedvező időjárást, a csillagos ég látványosságait, az iskolai életet és a gyerekek tevékenységét összehangolni.

Végre március 12-én minden adott volt egy közös távcsöves észleléshez. Este 6 órakor volt a találkozó Bognár Tamás háza előtt. Viola Ernő egy kis furgonnal szállította a helyszínre a gyerekeket és a GOTO vezérlésű 114/500-as szakköri távcsövet. Némi fejtörés és pár próbálkozás után sikerült a 235/1280-as dobson távcsövet és a szükséges felszerelést stabilan és rázkódásmentesen bepakolni a kocsiba. A közeli Kápolna hegyre mentünk észlelni.

 

Ezt a helyet nem olyan régen „fedeztük” fel. Közelben van. Az idők során az út is elfogadható lett. Így akár 20 perces sétával kitűnő észlelő helyre lehet eljutni. A dombok eltakarják a civilizáció fényeit. Csak párás időben van egy kis derengés az ég alján. Mivel a település egy régen feltöltött mocsaras területre épült még mindig gyakran igen párás esténként a levegő. Ez pedig a közvilágítás fényeivel együtt egy zavaró derengő, párás eget eredményez. Mivel a pára sem tud ebbe a magasságba feljönni. Így ez az észlelő hely igen praktikus számunkra. Pillanatok alatt megérkeztünk az észlelő helyünkre. A gyerekek először lelkesen ismerkedtek a hold fénye miatt kísértetiesen derengő tájjal. 

Eközben Ernővel kipakoltuk a két távcsövet és a felszerelés többi részét. Mivel már erősen a telihold fázis közelében volt égi kísérőnk, fényével szinte leradírozta a csillagokat az égről. Ez nagyjából 2-1 magnitudós határfényességű eget jelentett. Ez erősen behatárolta az észlelési lehetőségeinket. Emiatt döntöttünk úgy, hogy a bemutató elsődleges célja a Hold és a Jupiter lesz. Ezek után, ha még lesz időnk és megfelelő egünk hozzá, akkor esetleg pár fényesebb kettőscsillag is távcső végre kerül.

Két távcsővel készültünk. Szándékosan egy kisebb és egy nagyobb távcsővel mentük észlelni. A két különböző mérető, kialakítású távcső látványos példája volt a csillagászati eszközök sokszínűségének. A gyerekek láthatták és érezhették a távcsőtípusok közötti különbséget. Azok előnyével és hátrányával.

Első célpont Hold volt. A 114/500-as GOTO vezérlésű távcső látómezőjének a közepén a fényes Hold korongot mindenki megcsodálta. A „kis” távcsőben kis nagyítással a Hold bőven elfért a hatalmas látómezőben. Gyönyörűen lehetett látni az izzó Holdfelszínen a sötét tengereket a terminátor vonalának finom csipkézettségét. A célunk az volt, hogy a Hold a látómezőben kis helyet foglaljon el. Könnyen áttekinthető lehessen. Azonnal látszódjon a felszín jellegzetes folthatása. Ugyan akkor legyen meg annak a varázsa, ahogy a gyerekek hosszabban figyelik a Holdat, észrevegyék rajta a parányi részleteket. 

Tapasztalják az, ahogy a látómezőben lévő Hold hosszas szemlélése során égi kísérőnk egyre több részletet mutat meg magából.

Ezután a „nagy” dobson következett. Stílszerűen választva, nagy távcsőben nagy Hold legyen. Először 90x nagyításban néztük meg a holdat. Ekkor a nagy látószögű (70°) okulárban éppen hogy elfért a Hold. Teljesen kitöltötte a látómezőt. Annyira, hogy általában egyszerre nem is lehetett áttekinteni a látómezőt. Végig kellett azt nézni, megcsodálni a felszíni részleteket.

 

Jó volt látni, ahogy a lelkesen az okulárba pillantó gyerekek az első pillanatban „ledermedtek” a látványtól. Majd pár pillanat mozdulatlanság után, szinte az okulárra tapadva fedezték fel a Hold felszínét. Miközben a társaik türelmetlenül toporogtak az éppen észlelő csillagász mögött. 120x-os nagyításban már csak a Hold fele fért bele a látómezőbe. Ennél a nagyításnál csodálták meg a gyerekek a terminátor közelében lévő izzó csipkézett szélű hegygerinceket. Megvolt a varázsa annak is, hogy ennél a nagyításnál, már könnyebben fedezzünk fel apróbb felszíni részleteket.

Ekkor kezdett először beleborzongani a megfigyelő a látványba. 256x-os nagyításnál már a Gassendi kráter volt az elsődleges célpont. Tökéletesen meg lehetett figyelni a kráter belső szerkezetét.

Most találkoztak a gyerekek azzal az érzéssel, hogy a kráter kirohan a látómezőből. A dobson szerelésű távcsövet pedig óvatosan utána kellett mozgatni. 

Próbálkoztak a gyerekek mobiltelefonnal belefotózni az okulárba. Készült egy pár egészen jól sikerült felvétel.

A következő célpont a Jupiter volt. A megfigyelés pillanatában a négy Galilei hold a bolygó két oldalán egyenletesen elosztva helyezkedett el. Jól látható volt két sötét felhősáv a bolygón. A nagyítás fokozásával a pólusok szerkezete is kezdett kibontakozni. Sajnos a lassan de biztosan párásodó levegő miatt 120x nagyítás felett a bolygó széle kezdett finoman elmosódni. Így a felhősávok finomabb részletei nem jöttek elő. De a látómező közepén terpeszkedő csíkos bolygó tiszteletet parancsoló látvány volt.

Ez után az Alcor-Mizar kettőscsillag páros következett. Gyönyörűen látszott a páros és a Mizar A és Mizar B. 

A következő kísérlet az M42-volt. Sajnos addigra az enyhe pára és az izzó holdfény 2 -1 magnitudóra csökkentette le a szabadszemes láthatóságot. De tettünk egy próbát az M42-vel. Azt hittük, semmit sem fogunk látni. De Berente Béla tükre jól dolgozott. A trapézium négy csillaga a látómező közepén izzott. Körülötte ott látszott a köd középső részének a derengése. Még elfordított látásra sem volt szükség. Így a gyerekek ízelítőt kaphattak egy látványos csillagködből. Bár töredéke látszott csak, de a trapéziumot övező fénylő derengés mégis mindenkire mély benyomást tett.

Az észlelést tovább nem tudtuk folytatni, mivel az idő gyorsan elröppent és a gyerekeket várták otthon. Sajnos csomagolnunk kellett. Hogy ez könnyebben menjen nekünk, az időjárás is besegített. Még párásabb lett a levegő. Az égbolt szinte tejfehéren derengett a Hold fényében. 

Összepakoltunk. Megettük a maradék medvehagymás pogácsát és megindultunk hazafele. 

Legnagyobb örömömre mindenki tele volt lelkesedéssel. A látvány kellően elvarázsolt mindenkit. 

Megegyeztünk a folytatásban…

A cikkben látható Hold fotók mobil telefonnal készültek a 235/1280-as dobson távcső + 15mm SWA okulár segítségével.

Az Alcor-Mizar látómező rajz, nem a cikkben szereplő észlelő est során készült. A gyerekek elé táruló látványt szemlélteti. 

Viola Ernő – Bognár Tamás

Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület, minden jog fenntartva!
2024. április 24.
Napkelte: 04:51
Napnyugta: 18:48
(Nagykanizsán)
-
Tudunk-e észlelni?
Canis Minor Meteorológiai állomás
Holdfázis
A Nap aktuális képe
SOHO-kép
Sarkifény-előrejelzés